V supermarketech jsou sice regály se zeleninou i ovocem plné, ať je kterákoli roční doba, ale vězte, že dovážené produkty museli být sklizeny už před píkem své zralosti. Proto jsou živiny v této zelenině značně odlišné od těch, které farmář sklidí a druhý den prodá, jak je tomu po celé léto na trzích. Jak se ale neochudit o tyto živiny i přes zimu? Máme dvě možnosti.
Kvašení
Velkým trendem je teď znovu objevování mikroorganismů, které jsou díky mléčnému kvašení uchovat zeleninu klidně až do jara. Naši prarodiče s oblibou takto fermentovali zelí, ale dnes jsou možnosti neomezené. Můžete vyrábět například kimchi nebo pickels. Takto uchovanou zeleninku můžete konzumovat jen tak s chlebem nebo jako přílohu k různým pokrmům nebo je zakomponovat jako jejich součást. Poskytne vám křupkavou strukturu a nakyslou chuť. Je velmi bohatá na vitamín C a další minerály.
Klíčení
Klíčení je velmi dostupnou metodou pro všechny milovníky dobrého jídla. A nemluvím jen o řeřiše, která se dává na chleba namazaný máslem. Takzvané „microgreens“ se totiž na jídelníčku objevují i ve špičkových restauracích. Vy si je však snadno můžete obstarat doma.
První fází je rozhodnout se, který přístup ke klíčení zvolit. Lze si totiž obstarat speciální misku nebo jednoduše použít květináč s hlínou. Poté si pořídíte semínka, ty ale musí být kvalitní. Na několik dnů je vložíte do vámi zvolené nádoby a udržujete ve vlhku. Nejlepší na tom je, že nepotřebují světlo. Je to velmi zábavný projekt i pro vaše děti, které snadno zvládnou například klíčení fazolí mungo. Ty mohou nahradit slané svačinky u večerního filmu nebo bambusové výhonky v asijských pokrmech. Kromě toho je lze stejně jako naklíčenou čočku využít k výrobě různých pomazánek nebo zeleninových salátů. Obohatí vás o vitamín K, C, železo, folát a mangan.