Co je kurkuma
Kurkumovník dlouhý je vytrvalá bylina, jejichž největší rozšíření je v Indii, na Srí Lance, v Číně, Indonésii, na Jamajce a v Peru. Cenná část rostliny je zdužnatělý kořenový oddenek, který se suší a drtí na jemný prášek. Z kurkumy se dělají také velice žádané éterické oleje.
Využití
• koření
• přírodní lék
• barvivo
• surovina pro přírodní kosmetiku
Kurkuma je neodmyslitelnou součástí indické kuchyně. Je jednou ze složek kari koření. Má jemnou, mírně nahořklou chuť a typickou žlutou barvu. Není to moc výrazné koření, není příliš pálivé a dává vyniknout chuti potravin.
V léčitelství je používaná jako stimulant pro regeneraci organismu, podporuje imunitu a údajně i prodlužuje život. Má také velice příznivý účinek na zažívání a na vstřebávání živin. Lze ji použít jako první pomoc při řezném poranění, protože má svíravý účinek a omezí tím krvácení. Zlepšuje hojení ran a regeneraci nových buněk. Po ošetření ran kurkumou se výrazně sníží viditelnost jizev. Má pozitivní vliv na činnost srdce, čistí játra a pomáhá při boji s depresemi. Tlumí také bolest, pomáhá s ženskými zdravotními problémy, ničí bakterie, snižuje cholesterol a podporuje mozkovou činnost.
Kurkuma má blahodárné účinky na vzhled kůže a její kvalitu. Proto je součástí různých pleťových masek a výživných krémů a sér. Éterické oleje jsou velice účinné, protože jsou v nich koncentrované silné účinné složky. Oleje jsou protivirové, protibakteriální, zamezí tvorbě plísní a ničí i parazity.
O kurkumě bylo napsáno mnoho knih, je součástí neuvěřitelného množství receptů, protože její mírně pepřovitá a hořčičná chuť lidem chutná a také pokrmy obarví. Tato schopnost barvení je v potravinářském průmyslu hodně využívaná.
Kurkumu v BIO kvalitě si můžete zkusit nejen jako koření, ale i jako přípravek pro přípravu povzbuzujícího nápoje nebo snídaňovou směs či kurkumu v tabletách.