Granátové jablko- sladkokyselá bomba


Granátové jablko sice pochází původně z Afriky, ale nejvíce roste ve Středomoří. Je chutné, šťavnaté a známé svou příjemnou sladkokyselou chutí. Obsahuje velké množství vitamínů a minerálních látek, také vlákninu, vodu a antioxidanty. V granátovém jablku najdeme minerální látky jako zinek, vápník, železo, sodík a draslík. Z vitamínů v něm najdeme celou škálu vitamínů B, K, E a vitamín C. Díky tomu je granátové jablko skvělé na náš imunitní systém. Granátové jablko je také skvělou prevencí proti rakovině. Je velmi prospěšné pro naše srdce a cévy. Chrání naše srdce před infarktem a dalšími zdravotními problémy.

granátové jablko

Také snižuje krevní tlak. Granátové jablko působí pozitivně na náš nervový systém, díky tomu jsme více v klidu i po psychické stránce. Díky železu, které je obsažené v granátovém jablku, je toto ovoce skvělým lékem na chudokrevnost a také i skvělou prevencí. Železo také působí dobře proti únavě a podrážděnosti. Draslík je skvělý na nervy a umí uklidnit. Granátové jablko je prospěšné i pro naše kosti a klouby. Granátové jablko skvěle zasytí, dobije energii, je vhodné při únavě. Je také protizánětlivé. Tohle úžasné sladkokyselé ovoce má antioxidační účinky, chrání tedy naše buňky před poškozením volných radikálů.

granátové jablo a nápoj

 Je ideální i při různých dietách, při hubnutí. Granátová jablka se hodí do různých ovocných nápojů či salátů. Jsou z nich i dobré džemy a sirupy. Z granátových jablek se také dělají nejrůznější dorty a moučníky, které jsou také velmi chutné. Svěží a zdravý je například tvarohový koláč s granátovým jablkem a také banánový dort s granátovým jablkem. Granátové jablko se perfektně hodí i k masu. Příjemně jeho sladkokyselá chuť ladí s lososem. Báječně se hodí i ke kuřecímu masu. Zkuste třeba krůtí prso se salátem, v kterém se nachází granátové jablko. Dále se také hodí například k lilku anebo do různých zeleninových a kuskusových salátů.