Naše strava do velké míry ovlivňuje to, jak se cítíme i jak vypadáme. Proč vlastně to, co jíme, může ovlivnit celé naše prožívání a chování? Je to poměrně jednoduché. Se stravou do organismu přijímáme velké množství chemických molekul. Tyto molekuly mohou mít různé využití v našem organismu. Dobrým příkladem může být třeba glukóza, tedy cukr, který můžeme přijmout ve všech možných různých cukrovinkách. Jelikož jsme evolučně nastaveni na to, že to, co je sladké, je také vhodné pro náš organismus, aby měl dobré zásoby na horší časy, dochází po příjmu cukru k uvolnění dopaminu v oblasti hypotalamu.
Tímto způsobem je zapnutý okruh odměny a my vnímáme aspoň po nějakou dobu po jídle příjemný a lahodný pocit. Jiným mechanismem je naopak to, že se v našich střevech nachází velká část našeho nervového systému, který je schopen produkovat mnoho působků, které také budou ovlivňovat to, jak se cítíme. Proto je také tak důležité přemýšlet nad tím, co do svého organismu vpravujeme. Samozřejmostí je to, že jídlo ovlivňuje i to, jak vypadáme. Asi všechny napadne, že pokud každodenně na oběd spořádáme půlkilový bůček s hranolky a následně jako poobědový zákusek si objednáme dva kousky dortu, nebudeme mít úplně štíhlou linii.
Ale jídlo ovlivňuje náš vhled i jinak. Pokud si budeme dávat na své stravování pozor, je pravděpodobné, že se vysokého věku dožijeme s tělem, které věk zase tolik nepoznamená. Příkladem může být třeba kolagen. To je bílkovina, která se nachází v mezibuněčné hmotě a zajišťuje některé její vlastnosti. Jenže během stárnutí dochází k zastavení jeho produkce a od té doby se množství v kůži pouze snižuje. Pokud budeme přijímat kolagen v některých jeho stravitelných formách, třeba živý kolagen, může jej naše tělo znova použít a jeho množství tak aspoň částečně doplnit a nahradit.