Dá. Existuje několik tipů, na co se zaměřit, pokud se chcete najíst opravdu kvalitně. Je totiž velmi těžké se rozhodnout, zda se najíst, nebo zamířit jinam, když nevidíte, v jakém stavu je kuchyň, nevíte, kdo je šéfkuchař apod. Všímejte si základních znaků kvalitních restaurací, které Vám mohou mnohé napovědět.
1. MENU – Základem je jídelní lístek. Dobrá restaurace ho mnohdy vyvěsí již u vstupních dveří, protože chce dát jasně najevo, co nabízí svým hostům. Jídelní lístek by měl být strukturovaný, jasný a bez chyb. Pokud tam najdete od všeho něco, je to špatně. Každá dobrá restaurace má nějaké zaměření, pokud půjdete do pizzerie, tušíte, že tam nedostanete kvalitní svíčkovou, pokud naopak navštívíte luxusní hotelovou restauraci uprostřed města, neseženete tam sýrový hamburger, apod. Tím, co restaurace nabízí, se prezentuje svému okolí, takžejídelní lístek je základ.
2. ČISTÝ INTERIÉR – Druhou významnou součástí kvalitní restaurace je samozřejmě i to, jak vypadá. Neměl by být problém takovou restauraci najít, vchod by měl vybízet ke vstupu. Vevnitř by mělo být zejména čisto. Pokud je špinavá podlaha, stoly a na stropech pavučiny, pravděpodobně to bude velmi podobně vypadat i v kuchyni. Když pak najdete v salátu zatoulaného škvora, nemůžete se divit.
3. ZAMĚSTNANCI – Samozřejmě nesmí chybět charakteristika obsluhy. Jaká by měla být? Zdvořilá, příjemná, čistě oblečená, ideálně v jednotném oblečení. Zákazník, tedy Vy, by pro ni měl být na prvním místě. Nemělo by se stát, že byste se museli hlásit o pozornost, čekat na jídlu hodinu (za běžného provozu) a nikdo by si Vás nevšímal. Kvalitní restaurace si vybírá i své zaměstnance, vyžadujeadekvátní vzdělání a znalost. Takže kvalitní obsluha by Vám měla umět poradit, jaké pití si k jídlu máte vybrat apod.
Pokud budou tyto tři body naplněny, s velkou pravděpodobností se bude opravdu jednat o kvalitní restauraci, kde se můžete s klidem najíst a jídlo si řádně vychutnat.